Zapraszamy na forum fanów Warrena Buffetta

Uprzejmie prosimy o dostosowanie wpisów do tytułów tematów. Nie ma głupich pytań - są tylko takie, na które nie potrafimy odpowiedzieć.

Jeśli ktoś z Państwa chciałby pisać od czasu do czasu jako wolontariusz w sekcji komentarze prosimy o kontakt.

- Forum - Odpowiedź - Statystyki - Rejestracja - Szukaj -

www.buffett.pl - FORUM / Hyde Park / Łotwa
Autor Wiadomość
Wirtualny
Użytkownik
# Posted: 12 Cze 2009 22:35
Odpowiedź 

Jest możliwe i prawdopodobne, że Łotwa zdewaluuje ostro walutę. Czy jest jakaś możliwość by na tym ewentualnie zarobić, ale z drugiej strony przy braku dewaluacji wyjść w najgorszym wypadku na zero?

zdzichu
Użytkownik
# Posted: 14 Cze 2009 16:13 - Edytowany przez: zdzichu
Odpowiedź 

Pożycz pieniądze komuś na Łotwie na 15% (takie są tam stawki międzybankowe) a następnie zabezpiecz kurs do Łata na rynku forex. Łat do PLN nie powinien się umocnić, natomiast może się oslabic, więc postaw na oslabienie Łata. Jeśli się Łat nie oslabi to zarobisz 15% a jak się oslabi to wyjdziesz na minus na wymianie Łatów a na plus na rynku Forex. Jeśli Łotwa zbankruruje to na rynku forex zbijesz taką kasę, że nawet pokryje stracone pieniadze z lokaty.

Anonim
# Posted: 17 Cze 2009 21:11
Odpowiedź 

Koncepcja ciekawa poznawczo, acz nieco kłopotliwa w realizacji ;). Zwłaszcza pierwsza część, choć nie wiem też czy gdzieś można kupić kontrakt na łata, skoro jest on sztywny.

Niemniej dzięki za odpowiedź.

zdzichu
Użytkownik
# Posted: 18 Cze 2009 12:16
Odpowiedź 

To prawda, temat też mnie zainteresował do tego stopnia że chciałem go wdrożyć. Niestety napotkałem przeszkody bo nie znalazłem w Polsce biura gdzie można kupić kontrakty na łata. Kwestia pożyczenia kasy na Łotwę jest myślę możliwa ale jeszcze trudniejsza do realizacji.

Natomiast w przypadku banków inwestycyjnych czy dużych funduszy, mogą one łatwiej zrealizować taki scenariusz i być może nawet realizują.

Twoja wypowiedź
          Wyłącz BB code *Co to takiego?

» Login  » Hasło 

Wygenerowane przez online community script miniBB™ © 2001-2010