Zapraszamy na forum fanów Warrena Buffetta

Uprzejmie prosimy o dostosowanie wpisów do tytułów tematów. Nie ma głupich pytań - są tylko takie, na które nie potrafimy odpowiedzieć.

Jeśli ktoś z Państwa chciałby pisać od czasu do czasu jako wolontariusz w sekcji komentarze prosimy o kontakt.

- Forum - Odpowiedź - Statystyki - Rejestracja - Szukaj -

www.buffett.pl - FORUM / Strategie inwestycyjne / Strategie zabezpieczające z udziałem kontraktów na mWig40
Autor Wiadomość
zdzichu
Użytkownik
# Posted: 26 Sty 2010 09:45 - Edytowany przez: zdzichu
Odpowiedź 

Witam,

rozważam testowanie takiej strategii. Posiadam już akcje spółek wchodzących w skład indeksów mWig40 i sWig80. Chcę zabezpieczyć się na wypadek pogorszenia sentymentu na giełdzie, zakładając że moje akcje będą zachowywały się nie gorzej jak rynek.

Na giełdzie można handlować kontraktami na mWig40. Kontrakty są notowane z premią ok. 1-3% zależnie od terminu wygasania.

Dodatkowo indeks i kontrakty nie zawierają płaconych dywidend, zatem im więcej dywidend, tym wartość indeksu wolniej rośnie / bardziej spada, podczas gdy my powinniśmy z posiadanych akcji otrzymywać dywidendy.

Majac akcje za np. 40 tys zł sprzedajemy 1-2 kontrakty, pokrywając 70-110% wartosci naszej ekspozycji w akcjach. Jak nasze akcje będą mocniejsze niż rynek, zarobimy na tym, plus jeśli dotrzymamy kontrakty do wygaśnięcia, zgarniemy premię z jaką są obecnie notowane w stosunku do indeksu.

Dlaczego nie kontrakty na Wig20, które są bardziej płynne? Dlatego, bo 1) premia na kontraktach na mWig40 jest wyższa 2) płynność dla transakcji rzędu kilku kontraktów jest wystarczająca 3) posiadane spółki są spoza głównego indeksu Wig20 4)indeks mWig40 charakteryzuje się bardizej stabilnym trendem, jako że jego skład obejmuje więcej spółek i nie jest manipulowany przez zagranicę.

Co o tym myślicie?

marek
Użytkownik
# Posted: 26 Sty 2010 12:26
Odpowiedź 

A co będzie jak twoje akcje będą spadać bardziej niż indeks ?
Albo jak akcje będą rosnąć równo z indeksem albo słabiej ?
Na krótką metę może taka strategia byłaby dobra ,ale w dłuższej perspektywie mam wątpliwości...

zdzichu
Użytkownik
# Posted: 26 Sty 2010 14:39
Odpowiedź 

Jak moje akcje będą spadać mocniej to będzie strata równa tej różnicy, tak samo jak będą wzrosty.

Premia na kontraktach wysokości 1-3% będzie amortyzować ewentualną słabość mojego portfela i gdy kwartalnie mój portfel będzie się zachowywał gorzej jak indeks o >1% to będzie globalna strata.

Strategia jest moim zdaniem dobra do zastosowania kiedy rynek wchodzi w fazę wykupienia i jest możliwa spora korekta. Wtedy zadowalamy się tylko siłą relatywną naszych akcji, rezygnując z już wątłego potencjału szerokiego rynku.

Twoja wypowiedź
          Wyłącz BB code *Co to takiego?

» Login  » Hasło 

Wygenerowane przez discussion forum software miniBB™ © 2001-2010