Zapraszamy na forum fanów Warrena Buffetta

Uprzejmie prosimy o dostosowanie wpisów do tytułów tematów. Nie ma głupich pytań - są tylko takie, na które nie potrafimy odpowiedzieć.

Jeśli ktoś z Państwa chciałby pisać od czasu do czasu jako wolontariusz w sekcji komentarze prosimy o kontakt.

- Forum - Odpowiedź - Statystyki - Rejestracja - Szukaj -

www.buffett.pl - FORUM / Strategie inwestycyjne / Moje małe badanie trafności rekomendacji
Autor Wiadomość
Wirtualny
Użytkownik
# Posted: 14 Mar 2009 20:14
Odpowiedź 

Ciekawiło mnie jaka jest trafność rekomendacji wystawianych przez domy maklerskie i inne instytucje. W wielu miejscach można się zetknąć z opinią, że rekomendacje są zupełnie bezwartościowe. Zatem po co w ogóle traci się pieniądze na ich opracowywanie? A może nie są one takie beznadziejne, tylko po prostu ktoś się czasem myli i wtedy "opinia publiczna" krytykuje rekomendacje en bloc?

Postanowiłem przeprowadzić własne badanie. W tym celu przeliczyłem wyniki inwestycyjne kolejnych rekomendacji wydanych od początku 2008 do 1 lutego tegoż roku. Uwzględniłem tylko rekomendacje „kupuj” (akumuluj jest mniej stanowcze, więc wyniki bardziej wyraźnie powinny wyjść przy „kupuj”). W sumie wyliczyłem średnią skuteczności 53 rekomendacji kupna dla okresu 3, 6 i 9 miesięcy. Najpierw sprawdzałem cenę w dniu wydania rekomendacji, potem zmianę procentową w trzech różnych horyzontach czasowych dla rekomendowanej spółki, a następnie zmianę procentową indeksu WIG dokładnie w tych samych dniach.
Nie wnikałem w metodologię jaką kierowała się dana instytucja wydając rekomendację kupna, gdyż to zajęło by mi o wiele więcej czasu, a najbardziej interesowała mnie ogólna trafność.

Średnia procentowa zmiana kursu 53 rekomendowanych akcji w badanych okresach wynosiła:
po 3 miesiącach: -3,973 %
po 6 miesiącach: -23,351 %
po 9 miesiącach: -44,118 %.

Cóż wyniki może nie są zachęcające, ale rok 2008 był rokiem bessy. Co prawda nikt nikomu nie kazał rekomendować zakupu akcji w bessie, ale warto sprawdzić jak wyniki te wyglądają w odniesieniu do indeksu WIG liczonego oddzielnie i równolegle do każdej spółki. Po uśrednieniu inwestycja w WIG odebrałaby:
po 3 miesiącach: -2,375%
po 6 miesiącach: -16,689%
po 9 miesiącach: -40,527%.

Rezultaty inwestowania według rekomendacji na tle WIGu wyglądają zatem następująco:
po 3 miesiącach: -1,598%
po 6 miesiącach: -6,662%
po 9 miesiącach: -3,591%.

Komentarza chyba nie potrzeba. Dodam tylko oczywistość, że gdyby ktoś chciał osiągnąć te wyniki inwestując według rekomendacji, to musiałby odjąć sobie jeszcze prowizję swojego biura maklerskiego i tzw. poślizg cenowy.

Anonim
# Posted: 15 Mar 2009 00:01
Odpowiedź 

Rekomendacja są po to, aby klienci coś robili na rachunkach i płacili prowizje. Miedzy innymi dlastego rekomendacje nigdy nie są długoterminowe tylko na 1-6 miesięcy.

theredel
Użytkownik
# Posted: 15 Cze 2009 21:32
Odpowiedź 

Heh, jak ktoś chce inwestować w oparciu o rekomendacje to jego sprawa, że lubi tracić pieniądze. Inna sprawa jest taka, że nieraz można się sporo dowiedzieć z raportów jakiegoś analityka i to jest plus.

Twoja wypowiedź
          Wyłącz BB code *Co to takiego?

» Login  » Hasło 

Wygenerowane przez light forum script miniBB™ © 2001-2010