Zapraszamy na forum fanów Warrena Buffetta

Uprzejmie prosimy o dostosowanie wpisów do tytułów tematów. Nie ma głupich pytań - są tylko takie, na które nie potrafimy odpowiedzieć.

Jeśli ktoś z Państwa chciałby pisać od czasu do czasu jako wolontariusz w sekcji komentarze prosimy o kontakt.

- Forum - Odpowiedź - Statystyki - Rejestracja - Szukaj -

www.buffett.pl - FORUM / Strategie inwestycyjne / Certyfikaty Unicredit Wig20 - długoterminowo
Autor Wiadomość
Anonim
# Posted: 28 Wrz 2008 10:45
Odpowiedź 

Certyfikaty UniCredit HVB

W jednym ze swoich wywiadów W.Buffett radził, aby przecietny inwestor nie kupował akcji tylko inwestował w fundusze indeksowe i długoterminowo zarabiał na „nieaktywności”. Tak myślałem czy by nie zrobić użytku z tej rady w polskich warunkach.

Obecnie nie mam czasu na analizy fundamentalne więc szukam jakiejś alternatywy:
- opłaty za zarządzanie w polskich funduszach są wygórowane a sporo z nich ma wyniki gorsze od W20,
-kontrakty mnie nie interesują
Jak oceniacie Certyfikaty UniCredit jako kilkuletnią propozycję inwestycyjną dla osób, których koszt alternatywny straty czasu ;-) analiz i śledzenia sytuacji spółek jest zbyt wysoki...,
Wygląda to na to na coś w stylu funduszu indeksowego i koszty zakupu niewielkie.

.gpw.pl/gpw.asp?cel=inwestorzy&k=115&i=/papierywartosciowe/strukturyzowane/strukturyzowane _unicredit&sky=1

administrator
Admin
# Posted: 29 Wrz 2008 15:33
Odpowiedź 

Ja nie przepadam za produktami strukturyzowanymi. Zazwyczaj są tak zagmatwane, że samemu trudno ślecić czy nie "nabijają Cię w butelkę". W dodatku teraz nie najlepiej dzieje się na wschodzących rynkach. (Certyfikaty strukturyzowane opiewają na różne instrumenty bazowe, którymi są indeksy spółek z Polski, Bułgarii, Kazachstanu, Rumunii, Rosji, Ukrainy i Serbii). Możesz zamiast funduszu indeksowego kupić jednostki mini WIG20 na giełdzie.

zdzichu
Użytkownik
# Posted: 1 Paź 2008 15:48
Odpowiedź 

Mysle ze mimo wszystko warto pomyslec nad tym produktem, oplaty za zarzadzanie sa mniejsze niz w funduszach i mamy wieksza kontrole nadpieniedzmi bo mozemy kiedy chcemy sprzedac te certyfikaty skaldajac zlecenie po przez nas ustalonym kursie.

W porownaniu do funduszy akcji wybralbym takie certyfikaty na wig20.

theredel
Użytkownik
# Posted: 15 Cze 2009 22:02
Odpowiedź 

Nie wiem, czy fundusze akcji mają wyniki gorsze niż W20 (podkreślam W20, a nie WIG), skoro mają nie tylko mało dynamiczne papiery z wigu 20, ale też z innych indeksów, te mniejsze i bardziej dynamiczne. Zgodze się natomiast, że mogą być gorsze od WIG-u.
Co wybrać? Fundusz czy certyfikat? Jeśli masz małe wpłaty, rzędu maks kilkaset zł, to lepiej fundusz, nie będziesz niepotrzebnie obrywał opłatami transakcyjnymi, Jeśli możesz sobie pozwolić na większe inwestycje co miesiąc (od około 800 pln chyba w emaklerze się np. opłaca), to lepiej jest wybrać certyfikat.

Moje prywatne zdanie jest takie, że lepszy byłby cert podążający za zmianą WIG-u, a nie W20.

Co innego dywersyfikacja geograficzna: tutaj bezwzględnie certyfikat na zagraniczne giełdy wypada lepiej, bo dajmy na to fundusz otwarty robi tak, ze pobiera 5% opłaty "za zarządzanie", a tak na prawdę kupuje jednostki innego funduszu ze spółki - matki, a tamten też pobiera kilka % za "zarządzanie", a kto wie, czy tamten wyżej też nie kupuje jakiegoś innego.

Anonim
# Posted: 25 Sier 2010 17:48
Odpowiedź 

Fundusze oparte o indeksy mają na starcie kilka % mniej od akcji, bo nie wypłacają dywidend.

kasiear
# Posted: 31 Sier 2010 16:18
Odpowiedź 

Ja też ostatnio zainteresowałem się tematem inwestowania w indeks. Zwróciłem uwagę na ETF-y, które ponoć lada chwila mają się pojawić na GPW. Czytałem, że są to fundusze, w których koszt zarządzania jest na niskim poziomie, więc powinien to być tani sposób na "kupienie" indeksu. Czy ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów mógłby przedstawić swoje zdanie na temat tych funduszy? Czym one się różnią od takich certyfikatów jak np. UniCredit HVB?

P.S. Jednostki mini WIG20 można kupić tylko teoretycznie. Obrót na nich jest tak znikomy, że trzeba się liczyć zarówno z dużym spreadem, jak i dużymi odchyleniami kursu od notowań instrumentu bazowego (chociaż na chłopski rozum powinno to być jeden do jednego).

Twoja wypowiedź
          Wyłącz BB code *Co to takiego?

» Login  » Hasło 

Wygenerowane przez online community software miniBB™ © 2001-2010