| Autor |
Wiadomość |
zdzichu
Użytkownik
|
# Posted: 30 Lis 2007 17:35
Odpowiedź
Witam,
od pewnego czasu noszę się z zamiarem otwarcia IKE w formie rachunku maklerskiego. W zestawieniu Admina znalazlem trzy takie biura: BZ WBK, PKO BP i BISE.
Adminie, które biuro polecasz na IKE?
|
administrator
Admin
|
# Posted: 30 Lis 2007 18:30
Odpowiedź
Wybrałbym PKO BP ze względu na niskie opłaty i prowizje. Co prawda BZWBK do konca roku 2007 otwiera rachunki za darmo, ale prowizje (stała minimalna wartość) są wyższe i prowadzenie rachunku jest droższe.
BISE teraz nazywa się DNB NORD i ma najwyższe opłaty za prowadzenie rachunku, prowizje od transakcji są nieco niższe, ale ilość POKów jest niewielka, poza tym ich strona internetowa nie jest zbyt dobrze zrobiona.
PS. Porównywałem tylko prowizje internetowe
|
Printer
Użytkownik
|
# Posted: 30 Lis 2007 20:43
Odpowiedź
Myślę, że rachunek maklerski w formie IKE to bardzo ciekawe rozwiązanie. I nawet nie chodzi tu tylko o zwolnienie z podatku "belki" po 60-tym roku życia. Nawet jeśli wcześniej, powiedzmy po kilku latach wypłacamy środki to i tak korzystamy, bo podatek płacimy nie co rok, a po wypłacie i większa część pieniędzy może być inwestowana.
Poza tym, jeśli osiągniemy stratę to w 100% może ona być uwzględniona w rozliczeniu podatkowym i to wiele lat wstecz!
Jedyną wadą może być limit wpłat. W tym roku jakieś 3700zł, no ale jak w grudniu założymy taki rachunek, to w następnym miesiącu możemy wpłacić już następne 3700! A 7400 to już trochę na inwestycje jest.
A jeśli jakoś dotrwamy tak do sześdziesiątki, to podatek znika całkowicie.
Ustawodawca przypadkiem więc dał ciekawe narzędzie inwestycyjne!
Oczywiście najlepiej żeby podatek od zysków kapitałowych zniknął całkowicie, ale chyba nie prędko to się stanie. Jakoś nie przekonują mnie zapowiadzi rządzących w tym temacie...
|
administrator
Admin
|
# Posted: 30 Lis 2007 22:04
Odpowiedź
Jeszcze ciekawostka: na koncie IKE dywidendy są księgowane bez podatku od zysku (czyli są wyższe o kilkanaście procent niż na zwykłym rachunku maklerskim).
|
zdzichu
Użytkownik
|
# Posted: 30 Lis 2007 22:41
Odpowiedź
Wlasnie czytalem o koncie IKE w BZWBK, PKO i DNB Nord (dawne BISE).
Oplaty za prowadzenie i od transakcji:
Od transakcji przez internet
1. BZWBK - 0,49% min. 6 PLN dla akcji i 0,39% min 3 PLN dla obligacji 2. PKO - 0,5% min. 3PLN dla akcji i 0,25% min 3 PLN dla obligacji 3. DNB Nord - 0,39% min 2,5PLN dla akcji i 0,19% min 2,50PLN dla obligacji
a za prowadzenie rachunku rocznie
1. BZWBK - 55 PLN (27,50 PLN jesli ktos ma tam tez zwykly rach maklerski) 2. PKO BP - 0,25% aktywów, min. 20PLN (np. 50PLN dla kwoty 20 000 PLN) 3. DNB Nord - 60PLN (5 PLN miesiecznie, jesli ktos posiada normalny rach makl to za IKE nie placi)
Źródlo: strony internetowe powyzszych biur maklerskich
Wiem ze w PKO sa straszne kolejki. Niedaleko mam do BOKu DNBNord ale malo wiem o tym biurze.
Najlepiej bedzie jak BRE wprowadzi ciekawe IKE to bede mial problem z glowy. Widac bowiem, ze biura promuja osoby majace u nich IKE i zwykly rachunek.
|
administrator
Admin
|
# Posted: 1 Gru 2007 09:32
Odpowiedź
Na razie nie zanosi się, że ktoś jeszcze wprowadzi IKE na rachunku maklerskim. Te biura, które go mają zrobiły to na początku (w 2004r). Podobno biurom to się nie opłaca (?) bo za małe aktywa wchodzą w grę. Na ogół IKE mają banki powiązane z tymi biurami, ale to są fundusze lub lokaty.
|
zdzichu
Użytkownik
|
# Posted: 1 Gru 2007 12:55
Odpowiedź
Mam wrażenie, że warto przez kilka lat utrzymywać środki w IKE w formie lokat albo funduszu inwestycyjnego a kiedy środki będą większe, np przekroczą 10k, przenieść je do IKE w formie rachunku maklerskiego.
|
Domi
Użytkownik
|
# Posted: 2 Gru 2007 19:58
Odpowiedź
mBank rowniez ma jakas propozycje IKE, czy ktos sie temu przygladal blizej??
|
administrator
Admin
|
# Posted: 2 Gru 2007 21:13
Odpowiedź
Z tego co wiem, mBank ma IKE jako fundusz (Skarbiec - kilka typów funduszy o różnym zaangażowaniu w akcje), lokatę bankową i ubezpieczenie (Generali).
Re Zdzichu: Wydaje mi się, że opłaty prowizyjne są na tle małe, że można samemu zarządzać swoimi inwestycjami, bez ponoszenia kosztów zarządzania funduszem IKE. Na początku rzeczywiście kwota jest niewielka (w 2007 r -3697 zł), ale jeśli wykażemy się kunsztem w inwestowaniu może znacząco wzrosnąć.
|
zdzichu
Użytkownik
|
# Posted: 8 Gru 2007 03:14
Odpowiedź
Sprawdzam wlasnie IKE w DNB NORD.
Pytalem o ten rachunek w oddziale banku w Toruniu, gdzie tez jest ponoc obsluga klientow biur maklerskich i dowiedzialem sie, ze nikt w ich oddziale jeszcze nie zakladal IKE a w Polsce maja 7(!) rachunkow IKE.
Te dane wydaja sie dla mnie niewiarygodnie niskie. Postanowilem kontaktowac sie bezposrednio z centralą i zobaczę co z tego wyjdzie. Moze będzie kiepska jakość rachunku a może wrecz odwrotnie...
|
Piter18pl
Użytkownik
|
# Posted: 12 Gru 2007 11:51
Odpowiedź
Czy wogóle jest jakaś szansa na zniesienie tych limitów rocznych wpłat w IKE ?? ( chyba jestem naiwny :P ) Printer napisał że w tym roku to 3700zł. Mam pytanko czy te limity co roku się powiększają a jeżeli tak to jaka jest wogóle ich dynamika ? dzięki za info i pozdrawiam udzielających sie forumowiczów.
|
administrator
Admin
|
# Posted: 12 Gru 2007 14:21
Odpowiedź
Zgodnie z prawem roczny limit wpłatyna IKE stanowi równowartość 150 procent prognozowanego w ustawie budżetowej przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce (w 2007 - 3697 zł, w 2004 - 3435 zł). Widać , że rośnie , ale powoli.
|
zdzichu
Użytkownik
|
# Posted: 12 Gru 2007 21:31
Odpowiedź
W zwiazku ze znacznym wzrostem pensji minimalnej oraz wzrostem wynagrodzen generalnie, przypuszczam, ze od nastepnego roku bedzie to nawet 10% wieksza kwota a pozniej bedzie rosla po 5-10% rocznie.
Teraz jest dobry czas zalozyc IKE, akcje potanialy, obligacje tez daja wyzsze odsetki w zwiazku z oczekiwaniami inflacyjnymi, ktore sa juz w wiekszosci w oprocentowaniu obligacji odzwierciedlone.
Wplacajac przed koncem roku, mozna wykorzystac limit za rok 2007 a za kilka tygodni wplacic limit za kolejny rok.
Sprawdzilem limit na 2008 rok:
4055,12 PLN
Zrodlo: Monitor Polski Nr 91 pozycja 992 z 10 grudnia 2007
OBWIESZCZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ z dnia 27 listopada 2007 r. w sprawie wysokości kwoty wpłat na indywidualne konto emerytalne w roku 2008
|
Piter18pl
Użytkownik
|
# Posted: 12 Gru 2007 22:51
Odpowiedź
Hmmm pomyślę o tym. W PKO BP opłata za prowadzenie IKE wynosi 0,25% aktywów które znajdują sie na IKE więc to w sumie mało . A tak realnie myśląc nie spodziewam się że podatek Belki szybko zniknie. Już od kilku lat każdy rząd ogłasza zniesienie podatku a przychodzi co do czego i nic sie nie zmienia ( szkoda ze UPR nie rządzi ale to już inny temat ). W następnym tygodniu zajrzę do PKO i zorientuje sie co i jak. Myślę że macie dużo racji z tym otwarciem IKE ... Pozdrawiam i dzięki za informacje
|
Buffett
Użytkownik
|
# Posted: 23 Sty 2008 08:18
Odpowiedź
To dobry pomysł z tym IKE - jak nie zniosą podatku od 2009 R. Sam założyłem w 2007 IKE w BM BZWBK ,trochę wysokie prowizje ,ale niższa opłata roczna 27,50 i dostęp do rachunku z komórki,internetu. Mając porządny system pomnażający te niskie limity roczne ,to po 10 latach uzbiera się niezła sumka i to bez podatku. Głównie skłoniło mnie do tego przeczytanie Zasady #1 ,którą każdemu serdecznie polecam :)
|
administrator
Admin
|
# Posted: 30 Sty 2008 10:46
Odpowiedź
W niepewnych czasach na IKE można nabywać obligacje np dwuletnie OK (jest kilka serii o różnym terminie wygasania, można więc tak dobrać termin aby zaoszczędzić na prowizji od sprzedaży).
Oprocentowanie ok 5,5-5,9 % i mamy to bez podatku. Można oczywiście sprzedać na GPW przed terminem wygaśnięcia kiedy potrzebne bedą pieniądze na zakupy akcji, ale zmniejszy to rentowność inwestycji.
|
Domi
Użytkownik
|
# Posted: 30 Sty 2008 15:37
Odpowiedź
Myslalem, ze jak sa niepewne czasy to rynek obligacji tez nie jest atrakcyjny...
|
Pol
Użytkownik
|
# Posted: 17 Lip 2008 22:13
Odpowiedź
Witam. Mam zamiar założyć IKE w formie rachunku maklerskiego. Po zapoznaniu się z w/w wypowiedziami, rozważam oferty PKO BP i BZWBK. Prowizje od tranzakcji są wyższe w BZWBK ale opłata za prowadzenie rachunku w PKO BP to 0,25% od aktywów. Początkowo to niewiele ale po systematycznym wpłacaniu i pomnażaniu pieniędzy przez wiele lat (np. 10 lat to 70-80 tys.) są to bardzo duże sumy jeżeli chodzi o samo prowadzenie rachunku. 0,25% od 80 000 to przecież 200zł. Jak się ma to do opłaty w BZWBK - około 50zł. A może jestem w błędzie. Proszę o podpowiedź. Jeżeli ktoś korzysta z IKE w tych biurach proszę o opinię. Dzięki i pozdrawiam
|
administrator
Admin
|
# Posted: 18 Lip 2008 10:26
Odpowiedź
Ja mam IKE w PKO BP i opłaty są takie jak piszesz (dopóki aktywa są małe - 20 zł rocznie). Myślę, że potem mozna przenieść rachunek do BZWBK. Poza tym trzeba przeliczyć hipotetyczną ilość transakcji w ciągu roku i sprawdzić czy niższe prowizje nie pokryją kosztów prowadzenia rachunku.
Jeszcze jedna istotna sprawa: w ciągu tych 10 lat biura mogą zmienić kilka razy prowizje!
|
Pol
Użytkownik
|
# Posted: 18 Lip 2008 12:32
Odpowiedź
Zamierzam raczej rzadko zawierać tranzakcje ale na długi czas więc wiekszą wagę w moich kosztach może stanowić opłata za prowadzenie rachunku. Poza tym prowizje od transakcji (biore pod uwagę tylko te przez internet) są bardzo zbliżone. (0,5% i 0,49% dla akcji oraz 0,25% i 0,39% dla obligacji) więc nadal mam problem. A jakie są koszty przeniesienia IKE do innego biura? Pozdrawiam
|
zdzichu
Użytkownik
|
# Posted: 24 Lip 2008 08:44
Odpowiedź
Ja mam IKE w Dnb Nord. Jest dobre jesli ktos zawiera transakcje nie czesciej jak kilka razy w tygodniu. Interfejs mają bardzo archaiczny np w porównaniu do BZ WBK, DI BRE czy mBanku.
Jesli masz w tym biurze rachunek maklerski, placisz za niego 60zl rocznie w 4 ratach po 15zl a za prowadzenie IKE nic nie placisz.
Co do innych oplat: http://www.bmdnbnord.pl/biuro/oplaty-prowizje/index.asp
|
Pol
Użytkownik
|
# Posted: 24 Lip 2008 10:26
Odpowiedź
Dzięki za info. Gdzie w Toruniu mogę znaleźć Dnb Nord? (z postów się zorientowałem że jesteś z Torunia tak jak ja). Zwykły rachunek maklerski również masz w Dnb Nord? Czy jest godny polecenia? Ja obecnie korzystam z millenniumdm, ale tylko dlatego, że mam tam ROR. Pozdrawiam. Pol
|
zdzichu
Użytkownik
|
# Posted: 24 Lip 2008 20:15
Odpowiedź
Bank DnbNord (dawniej BISE) jest przy Galerii Copernicus, w budynku Energi, na rogu Zólkiewskiego i Curie-Sklodowskiej.
Tak jak pisalem, nadaje sie do rzadkich transakcji bo ma nizsze prowizje niz BZWBK czy tym bardziej PKO BP. Co do kwestii technicznych czy obslugi klienta, na pewno DM BISE jest na szarym koncu. Maja jedno biuro maklerskie ktorego siedziba jest bodajze w Rzeszowie a oddzialy banku takie ja kten w Toruniu przyjmuja dokumenty, wnioski o otwarcie rachunku maklerskiego i IKE.
Jast taka pani w DnB Nord, nazywa sie bodajze Ratajczak, ktora przy takich sprawach pomaga.
P.S. Zeby byla jasnosc, jesli chcesz otworzyc IKE, DnB moze byc, ale jesli chcesz tez czesto zawierac transkacje na normalnym rachunku maklerskim, ten bank wyda Ci sie archaiczny. To tak jakbys mial rachunek maklerski w banku spoldzielczym.
|
Pol
Użytkownik
|
# Posted: 24 Lip 2008 21:56
Odpowiedź
Wielkie dzięki za opinię. Nie ma jak informacja z pierwszej ręki. Przemyślę sprawę ale raczej zdecyduję się na IKE w PKOBP. Znasz może ludzi w Toruniu z którymi można poważnie pogadać o inwestowaniu na GPW. Oczywiście w wydaniu fundamentalnym. Wszyscy fascynują się spekulacją, a mnie to nie bawi. Pozdrawiam. Pol.
|
zdzichu
Użytkownik
|
# Posted: 25 Lip 2008 10:50
Odpowiedź
(off topic IKE):
Pol,
Niestety ciezko o takie osoby a przynajniej nie znam ich. Wczesniej przygladalem sie Studenckiemu Kolu Gieldowemu na UMK ale nawet tam bylo pelno fascynatów analizy technicznej i zajmowali sie spolkami takimi jak Skotan wiec odposcilem sobie....
Ba, nawet jak rozmawialem pracownikiem Biura Maklerskiego BPH PBK na Starym Rynku to pytali czy inwestuje w spolki Karkosika bo ponoc mozna na nich duzo zarobic... Normalnie rece opadaja na poziom merytoryczny tamtej dyskusji.
Na pewno sa jednak osoby zanjace sie na inwestowaniu fundamentalnym, tylko trzeba ich znalezc...
|
Clegan
|
# Posted: 25 Lip 2008 22:59
Odpowiedź
Witam !
Chciałem zapytać admina o rachunek IKE w PKO: w tabeli opłat widać, że są 2 opłaty - odrębnie za IKE-Inwestycje i odrębnie za IKE-Obligacje. Czy dobrze rozumiem: 1-szy rachunek obejmuje również obligacje nabywane na giełdzie (3-letnie), a 2-gi obligacje niezbywalne (2-,4- i 10-letnie). A może jest inaczej ?
|
administrator
Admin
|
# Posted: 25 Lip 2008 23:24 - Edytowany przez: administrator
Odpowiedź
Ja nmam ten pierwszy rachunek (możesz kupować wszystkie obligacje, które są notowane na giełdzie. OS, PS, DS, TZ itd Na IKE Obligacje rzeczywiście są możliwe te nienotowane - możesz je zbyć przed terminem , ale z gorszymi warunkami. Nie jestem pewien, ale chyba można przejść np w pobliżu emerytury z IKE Inwestycje na IKE Obligacje.
|
Clegan
|
# Posted: 26 Lip 2008 06:36
Odpowiedź
Ok, dzięki. Zważywszy na absurdalny poziom opłat za te 2 rachunki (przy obecnym oprocentowaniu za IKE-Obligacje płaci się więcej niż gdyby trzeba było płacić belkowe) to nie sądzę żebym się zdecydował na taki interes :-)
|
administrator
Admin
|
# Posted: 26 Lip 2008 11:40 - Edytowany przez: administrator
Odpowiedź
Można mieć tylko jedno konto IKE (albo Obligacje albo Inwestycje). Opłaty na IKE Obligacje nie są duże: 1 rok - 0,00% 2 rok - 0,16% 3 rok - 0,15% 4 rok - 0,14% 5 rok - 0,13% 6 rok - 0,12% 7 rok - 0,11% 8 rok i lata kolejne - 0,10% "Belkowe" wynosi 19%, a tu masz opłaty poniżej 0,1%
|
zdzichu
Użytkownik
|
# Posted: 26 Lip 2008 13:00 - Edytowany przez: zdzichu
Odpowiedź
Admin, skoro dosc dobrze sobie radzisz na gieldze, po co Tobie IKE Obligacja? Jesli chodzi o dywersyfikacje, to lepiej miec akcje w IKE a obligacje czy lokate z podatkiem Belki.
Majac wyzsze stopy zwrotu na akcjach, oszczedza sie wiecej na podatku.
Ciekawi mnie skad taka decyzja...
|
administrator
Admin
|
# Posted: 26 Lip 2008 13:12
Odpowiedź
Ależ na mam akcje (70%) i obligacje (30%) na koncie IKE Inwestycje. Tylko teoretycznie rozważam przejście w przyszłości na IKE Obligacje.
Dla tych co cenią święty spokój teraz obligacje 10 letnie są w tym roku oprocentowane 7,25 %, a w następnych latach 2,7 pktu procentowego powyżej inflacji, a w przyszłości może to oprocentowanie jeszcze wzrosnąć jak inflacja pójdzie do góry.
|
Clegan
|
# Posted: 26 Lip 2008 20:32
Odpowiedź
admin:
"Belkowe" wynosi 19%, a tu masz opłaty poniżej 0,1% Trochę nie tak trzeba liczyć [belkowe jest od dochodu a opłaty od wartości], ale zgadza się - przesadziłem. Tyle tylko, że 1-sze widzę aby opłaty ustalane wg wartości nominalnej papierów wartościowych. To powoduje, iż w miarę wzrostu wartości portfela płacimy coraz większą opłatę. Pytanie retoryczne: czy w zamian otrzymujemy coraz więcej usług [albo bardziej rozbudowanych] ?
|
administrator
Admin
|
# Posted: 26 Lip 2008 22:21
Odpowiedź
Nominalna wg mnie oznacza wartość bez odsetek, czyli wzrost oprocentowania nie wpływa na opłaty.
|
Clegan
|
# Posted: 28 Lip 2008 17:19
Odpowiedź
Nominalna wg mnie oznacza wartość bez odsetek, czyli wzrost oprocentowania nie wpływa na opłaty Prawdę rzeczesz :-) Tym niemniej jeśli co roku wpłacam jakąś kwotę albo roluję obligacje to automatycznie w następnym roku płacę więcej.
Przy okazji: w przyszłym roku limit wpłat na IKE ma wzrosnąć ok. 2x.
|
Inwestor
Użytkownik
|
# Posted: 28 Lip 2008 18:25
Odpowiedź
Świat na ogół jest tak urzadzony, że im więcej masz, tym więcej płacisz opłat. Ci, którzy mieszkają pod mostem nie muszą płacić nic za IKE !
Przykład: Kapitał w obligacjach 4000 zł oprocentowanie 7% zysk roczny 280 zł "belkowe" 53,2 zł
opłata za IKE w pierwszym roku - 0zł w drugim roku - 6,4 zł
czyliza te 2 lata mając IKE Obligacyjne zyskujesz 100zł - piechotą nie chodzi. Zysk jest mimo opłat.
|
Clegan
|
# Posted: 29 Lip 2008 20:18
Odpowiedź
Inwestor: Mnie chodzi o to za co płacisz tą coraz wyższą opłatę ? Czy dostajesz w zamian jakieś dodatkowe usługi ? Przecież w takim BZ WBK opłata jest stała, a nie % do wartości.
Admin: Mam jeszcze jedno pytanie: Jeśli masz na rachunku IKE akcje dające dochód z dywidendy to jest on obelkowany czy nie - jak to wygląda w praktyce ?
|
administrator
Admin
|
# Posted: 29 Lip 2008 20:53
Odpowiedź
Dochody z dywidend są bez podatku.
|
zdzichu
Użytkownik
|
# Posted: 30 Lip 2008 22:50
Odpowiedź
za IKE DnB Nord tez jest tylko stala oplata 60zl rocznie
|
zdzichu
Użytkownik
|
# Posted: 31 Lip 2008 15:58
Odpowiedź
Co myslicie o proponowanych zmianach w rachunku IKE?
A to opis poronionej wg mnie propozycji rządu, zamieszczony w Gazecie Prawnej:
Rząd: limit oszczędzania na IKE wzrośnie z 4 do prawie 10 tys. zł
Rząd chce dwukrotnie podwyższyć kwotę, jaką rocznie będzie można odkładać na indywidualnym koncie emerytalnym. Z IKE w trakcie oszczędzania będzie można wycofać część środków i nie spowoduje to rozwiązania umowy. Tylko 6,5 proc. Polaków dobrowolnie oszczędza na emeryturę w III filarze.
W 2009r. będzie można wpłacić na IKE 9,56 tys. zł (w tym roku 4055,12 zł).
Zmiany w dobrowolnym oszczędzaniu na emeryturę Zobacz także: Komentarz GP: Emerytalne zachęty
Osoby dobrowolnie oszczędzające na emeryturę w 2009 roku zyskają zachęty do gromadzenia wyższych kwot na indywidualnych kontach emerytalnych. Nie zapłacą podatku od dochodów kapitałowych, jeśli ich roczna wpłata do IKE wyniesie prawie 10 tys. zł. Obecnie jest ponaddwukrotnie niższa. Miedzy innymi takie zmiany przewiduje nowelizacja ustawy o indywidualnych kontach emerytalnych, która znajduje się już w konsultacjach społecznych. Proponowane zmiany mają, w ocenie rządu spowodować, że więcej Polaków będzie indywidualnie oszczędzać na emeryturę. Eksperci uważają, że to za mało. Ich zdaniem prawdziwą zachętą byłyby ulgi podatkowe. Wyższy limit w IKE
Przygotowana przez resort pracy nowelizacja ustawy z 20 kwietnia 2004 r. o indywidualnych kontach emerytalnych (Dz.U. nr 116, poz. 1205 z późn. zm.) przewiduje, że roczny limit wpłat na IKE wzrośnie z 1,5-krotności średniego miesięcznego wynagrodzenia w gospodarce narodowej do trzykrotności tej płacy. W założeniach do ustawy budżetowej na 2009 rok rząd przyjął, że wynagrodzenie to wyniesie 3189 zł. Oznacza to, że rocznie na IKE będzie można wpłacić 9,56 tys. zł (w tym roku 4055,12 zł).
- Podnosząc limity wpłat, chcemy zachęcić Polaków do dobrowolnego oszczędzania na emeryturę - mówi Agnieszka Chłoń-Domińczak, wiceminister pracy i polityki społecznej.
Zdaniem prof. Tadeusza Szumlicza z SGH, propozycja rządowa może się spotkać jedynie z zainteresowaniem zamożniejszych Polaków.
- Dla osób mniej zamożnych nie ma znaczenia, czy limit wynosi 4 czy 9,5 tys. zł. One i tak nie będą miały z reguły wolnych środków na dobrowolne opłacanie składek - mówi Tadeusz Szumlicz.
Nowelizacja przewiduje też, że limit wpłat na IKE w kolejnym roku nie może być niższy niż w roku poprzednim. Nawet więc jeśli na przykład wynagrodzenia miałyby zmaleć w 2010 roku, to limit obowiązujący na 2010 rok będzie wynosił tyle, ile w 2009 roku.
Od przyszłego roku oszczędzający w pracowniczych programach emerytalnych (PPE) będą też mogli wpłacać dobrowolnie do tych programów kwotę odpowiadającą 4,5-krotności prognozowanego wynagrodzenia. Obecnie limit ten jest ustalony jako 3-krotność limitu wpłat do IKE. Wzrośnie więc w przyszłym roku do 14 350,5 zł, z kwoty 12 165,36 zł. Łatwiej wycofać pieniądze
Rząd chce też uelastycznić zasady zwrotu i wypłaty pieniędzy z IKE. Obecnie osoba, które nie ukończyła 60 lat, jeśli chce skorzystać ze środków zgromadzonych w IKE, musi rozwiązać umowę dotyczącą oszczędzania. Otrzymuje wtedy zwrot całości zgromadzonych środków, które są pomniejszone o 19-proc. podatek od dochodów kapitałowych. To może zniechęcać wiele z nich do założenia konta, bo trzeba zamrozić pieniądze na długie lata i nie można skorzystać z nich nawet w razie nieoczekiwanego zdarzenia losowego, np. śmierci osoby najbliższej czy choroby.
Projekt przewiduje więc, że oszczędzający będzie mógł wypłacić część pieniędzy z konta i nie spowoduje to rozwiązywania umowy. Jednak od tej kwoty zapłaci podatek od dochodów kapitałowych.
- To dobre rozwiązanie, bo dzięki niemu ktoś będzie mógł np. spłacić kilka rat kredytu pieniędzmi z IKE - mówi Ariadna Auriga-Borówko, prezes Stowarzyszenia na Rzecz Bezpieczeństwa Finansowego Obywateli RP.
W projekcie proponuje się też, aby osoby, które ukończyły 60 lat, mogły wypłacić pieniądze gromadzone w IKE w ratach. Za mało zachęt
IKE miały być wzmocnieniem dobrowolnego tzw. III filara ubezpieczeń emerytalnych. Zaczęły działać od 2004 roku po tym, jak bardzo niewiele osób po wprowadzeniu w 1999 roku reformy zostało objętych PPE. Rząd szacował, że do końca 2005 r. założy je od 2-3 mln Polaków. Te prognozy się nie sprawdziły, choć liczba oszczędzających na IKE systematycznie rośnie. Z najnowszych danych Komisji Nadzoru Finansowego wynika, że na koniec 2007 r. Polacy posiadali 915 tys. kont. Zgromadzili na nich 1,8 mld zł. Na koniec 2006 r. było ich ponad 840 tys. Z kolei do PPE na koniec ubiegłego roku dobrowolnie składki wpłacało 107 tys. osób. Z 15,5 mln pracujących Polaków dobrowolnie oszczędza więc na starość w tzw. III filarze zaledwie 6,5 proc. osób.
Zdaniem prof. Tadeusza Szumlicza Polacy sami nie oszczędzają na emeryturę, bo nie ma ulg podatkowych, które by ich do tego zachęcały.
- Z ulg powinno skorzystać maksymalnie dużo osób - mówi Tadeusz Szumlicz.
Podobnie uważa Ariadna Auriga-Borówko, która wskazuje, że zachęty podatkowe są niezbędne, bo tylko 8 proc. wpłaca maksymalne kwoty roczne na IKE. Dodaje, że należy też stworzyć preferencje podatkowe dla organizacji pozarządowych czy instytucji finansowych, które prowadziłyby działania edukacyjne.
- Dobrowolne oszczędzanie na starość nadal jest zbyt słabo spopularyzowane - mówi Ariadna Auriga-Borówko.
Tłumaczy, że trzeba poinformować ludzi, że ich emerytura z I i II filara nie będzie zbyt wysoka. Ta informacja powinna być zwłaszcza adresowana do kobiet, które na skutek macierzyństwa, niższych zarobków i niższego wieku emerytalnego będą narażone na niskie świadczenia. Jej zdaniem takie informacje trzeba też kierować do osób, które niebawem będą przechodzić na emeryturę.
Autor: Paweł Jakubczak
|
zdzichu
Użytkownik
|
# Posted: 31 Lip 2008 16:01
Odpowiedź
Moim zdaniem zwiekszanie limitu wplat to zle wyjscie. IKE ma przede wszystkim sluzyc osobom srednio lub mniej zarabiajacym od sredniej krajowej bo inym jest latwiej zgromadzic srodki na emeryture.
Jesli srednia pensja to 3 tys brutto, to ok. 2300 netto, rocznie okolo 28 tys. netto.
Jesli taka osoba wplaci do IKE 4 tys to bedzie to 13% jej dochodow.
W przypadku osob zarabiakacych 1500 netto mies, 18 tys rocznie, 4 tys bedzie stanowic ponad 26% dochodow rocznych. Tak wiec zwiekszenie limitu wplat jest malo korzystne dla osob o nizszych dochodach. Te osoby nei beda w stanie wykorzystac takiego limitu.
Lepsze i bardziej zachecejace byloby wprowadzenie dodatkowo ulgi podatkowej, np. na mocy ktorej ilosc pieniedzy wplaconych na IKE w danym roku bylaby powiekszana o 5% z puli podatku dochodowego, ktory zaplacilismy w danym roku. Chetnych na taki bonus byloby sporo.
Opcje ulg podatkowych moga byc tez inne.
|
szeryf
Użytkownik
|
# Posted: 24 Lut 2009 23:05 - Edytowany przez: szeryf
Odpowiedź
Mam pytanie zwłaszcza bezpośrednio do Admina.
Pisałeś, że masz rach. makl. IKE w PKO BP.
Czy opłaty od transakcji i opłaty za prowadzenie to jedyne koszty jakie ponosisz w ciągu roku? Chodzi mi o to, czy nie ma tam jakichś kruczków np. tego typu, że żeby prowadzić IKE trzeba dodatkowo mieć jakieś konto za 5 czy 6 zł/m-c albo inne tym podobne.
|
Wirtualny
Użytkownik
|
# Posted: 24 Lut 2009 23:11 - Edytowany przez: Wirtualny
Odpowiedź
Pytanie, co prawda nie do mnie, ale przeglądałem ofertę IKE w DM PKO BP. To, co mnie do niej zniechęciło, poza pobieraniem określonego ułamka rachunku rocznie, to to, że prowizja za obrót akcjami w ramach IKE w tym biurze wcale nie jest taka jak w ramach normalnego rachunku. Nie 0,39, a pół procenta biorą ...
|
administrator
Admin
|
# Posted: 25 Lut 2009 09:41
Odpowiedź
Nie ma innych dodatkowych opłat w BM PKO. rzeczywiście pobierają opłatę od aktywów na początku danego roku (za prowadzenie rachunku), a prowizja od transakcji jest 0,5% Wyboru wielkiego nie ma bo tylko trzy biura mają IKE jako rachunek maklerski.
Jakbyś chciał zrobić np blokadę rachunku IKE Obligacje pod zastaw należności czy wyciąg o stanie konta to jest dodatkowa opłata.
|
szeryf
Użytkownik
|
# Posted: 25 Lut 2009 22:06
Odpowiedź
Dzięki za szczegółowe odpowiedzi. O to mi chodziło właśnie.
|
Buffett
Użytkownik
|
# Posted: 26 Lut 2009 08:59
Odpowiedź
W DM BZWBK od kwietnia wzrasta opłata roczna za prowadzenie rachunku IKE z 27.50 do 55 zł. Jednocześnie ulega obniżeniu prowizja dla akcji z 0.49 % do 0.39 % ,dla obligacji z 0.39 % do 0.25 %.
Jest to lepsze rozwiązanie dla inwestorów zasobnych w większą ilość gotówki ,jak i dla spekulantów :)
|
zdzichu
Użytkownik
|
# Posted: 5 Maj 2009 15:03
Odpowiedź
Przygotowałem zestawienie ofert IKE w formie rachunku maklerskiego, dla przypomnienia, taką ofertę posiadają 3 biura. Poniżej link do zestawienia. Proszę o sugestie.
www.mojeike.blogspot.com
Sam posiadam IKE w DnB Nord. Proszę o opinie zwłaszcza osoby, które mają rachunki maklerskie w PKO i BZ WBK.
|
marek
Użytkownik
|
# Posted: 5 Maj 2009 21:38
Odpowiedź
Nie idzie na twoim blogu wysłać komentarza,to napiszę go tutaj:
Ja mam IKE w BZWBK i prowizje płacę nie od transakcji w zleceniu,tylko od wart. całego zlecenia. Zlecenie np. o wart.2000 zł. jeśli będzie realizowane w częściach ciągu 5 czy 20 dni to zapłacę łącznie tylko 0.39 % z tych 2000 zł.
W DI BRE kiedyś miałem i tam właśnie były prowizje nie od wart. zlecenia ,tylko od każdej transakcji w zleceniu. Wystarczyło że była transakcja na 1 akcję i już była pobierana min. kwota 0.25 % nie mniej jednak jak 5 zł.
Przy zleceniu na 10 szt. gdy zlecenie było realizowane po 1 szt. to prowizja wynosiła już 10 x 5 zł.= 50 zł. !!!
Faktem jest że min. kwota w BZWBK mogłaby być niższa niż 6 zł. No ale nie mozna zjeść ciastka i go mieć :-)
Poza tym łatwy dostęp do zleceń na IKE przez internet i komórkę,pda itp.
Platforma stabilna,bardzo rzadkie awarie. Opłata roczna stała 55 zł. W PKOBP opłata roczna gdy mam na koniec roku na rachunku duże aktywa to może być kilkakrotnie większa . Przy wart. aktywów 50000 zł. kwota za prowadzenie rachunku to Uwaga! : 125 zł. !!! Nie dałbym za to 4+ a najwyżej 3 .
Sam bym chciał żeby była większa konkurencja ...
|
zdzichu
Użytkownik
|
# Posted: 5 Maj 2009 23:03
Odpowiedź
Dzieki za post, Marek. Co do dawania komentarzy na blogu, chyba trzeba zalozyc profil google ale jeszcze nad tym popracuje by tez mozna bylo zrobic to anonimowo.
Co do oferty DI BRE, jesli zlecenie zostanie zrealizowane w 5 transakcjach tego samego dnia to place tylko raz. Jesli zostanie zrealizowane w 2 transakcjach pierwszego dnia i trzech drugiego to za kazdy dzien place oddzielnie. Tak jest jak sadze w wiekszosci typowych ofert. Jesli BZ WBK ma lepiej to bardzo dobrze.
Co do prowizji za utrzymanie rachunku w PKO BP, jest ona wyzsza niz u konkurencji dopiero przy wartosci aktywow ponad 24.000 PLN, wczesniej jest nizsza. Do tego prowizja to minimum 2 zl od rynku akcji czyli dla wielu malych inwestorow jest to bardzo dogodne i bylo to dla mnie wazne przy ocenie. Dlatego mysle na pierwsze kilka lat IKE w PKO jest w obecnej chwili najlepsze.
Jesli ktos przekroczyl znaczaco pulap 24.000 PLN to warto zmienic biuro.
W kazdym razie wcale nie jestem zadowolony ze taki moloch i ostoja niskiej jakosci obslugi klienta jak PKO BP, posiada ciekawa oferte cenowa. Ocenialem tu tylko cene, stad wynik. Do tego sa tylko 3 oferty do porównania.
|
lokii
Użytkownik
|
# Posted: 1 Gru 2009 16:51
Odpowiedź
Podnoszę :-) Panowie, jak to jest z przenoszeniem walorów ze zwykłego konta maklerskiego na IKE? Po jakim kursie jest to przeliczane - giełdowym, czy po cenię zakupu?
|
marek
Użytkownik
|
# Posted: 1 Gru 2009 22:29
Odpowiedź
DM BOś uruchomił IKE - rachunek maklerski ,prowadzenie bezpłatne, prowizja akcje : 0.39 % obligacje: 0.18 %
|
administrator
Admin
|
# Posted: 2 Gru 2009 21:12 - Edytowany przez: administrator
Odpowiedź
@lokii - nie wiem, czy można przenosić papiery na IKE. Ustawa mówi o wpłatach pieniężnych, a nie przenoszeniu papierów. Hipotetycznie wycena powinna być wg mnie po aktualnej cenie na GPW.
@marek - powiększa się grono biur oferujących IKE. To dobrze, że jest większy wybór. BOŚ wogóle ostatnio zaszalał - oferuje FOREX.
|
marek
Użytkownik
|
# Posted: 4 Gru 2009 13:06
Odpowiedź
Oto link do bloga Bossy odnośnie ich IKE
|
Anonim
|
# Posted: 8 Sty 2010 17:43
Odpowiedź
LIMIT NA 2010 r. jest taki sam jak w 2009 r. - 9579 zł.
|
zdzichu
Użytkownik
|
# Posted: 10 Sty 2010 01:25
Odpowiedź
Z tego co wiem nie można wnieść papierów wartościowych aportem do IKE w amac hlimitu rocznego wplat. Dozwlone są tylko wplaty pieniężne.
Nie mam tutaj na myśli transferu papierów przy zmianie IKE bo to wtedy nie liczy się to jako wplata.
|
Printer
Użytkownik
|
# Posted: 4 Lut 2010 21:50
Odpowiedź
Z tego, co się orientuję to posiadając konto "Prestiż" w BZ WBK (15zł/mes) prowadzenie rachunku maklerskiego jest bezpłatne. Ale czy też jako IKE?
|
Buffett
Użytkownik
|
# Posted: 27 Mar 2010 08:55 - Edytowany przez: Buffett
Odpowiedź
Napiszę dzisiaj o dwóch DM oferujących IKE : BZWBK i BOŚ:
Po pierwsze zapisałem sie do SII - opłata członkowska 90 zł / rocznie Dzięki temu mam bezpłatne prowadzenie IKE i zwykłych rachunków maklerskich. Dla osób w wieku poniżej 26 lat tylko 60 zl. W DM Bzwbk za obydwa rachunki zapłaciłbym 110 zł , a tak mam je za 90 zł. Ale to nie wszystko jeśli chodzi o oszczędności - prowizje też są niższe - nie płacę 0.39 % a tylko 0.3 % i nie mniej niż 6 zł. ,czli 0.09% mniej na każdym zleceniu,a za przelewy (poza IKE) każdy kosztuje 1.5 zl.
W DM boś jest nawet jeszcze taniej bo prowadzenie też bezpłatne ,a prowizje 0.29 % ,nie mniej niż 5 zł. i przelewy są darmowe !
Jeśli np. rocznie robię obroty za 100 tys.zł. ,to już W DM boś zaoszczędzam 100 zł. Jeśli jeszcze dodam zaoszczędzoną w ten sposób gotówkę na zwykłym rachunku ,gdzie prowadzenie i prowizje są identyczne to przy obrotach 3000 tys. zł. zaoszczędzam nawet 3000 zł.
Przy większych aktywach na rachunkach zwykłym i IKE opłaca się więc zapisać do SII - chociażby ze względu na zniżki :)
Będąc członkiem SII jest do wyboru znacznie więcej innych zniżek np. na książki,szkolenia,seminaria,konferencje itd,itp...
|