Zapraszamy na forum fanów Warrena Buffetta

Uprzejmie prosimy o dostosowanie wpisów do tytułów tematów. Nie ma głupich pytań - są tylko takie, na które nie potrafimy odpowiedzieć.

Jeśli ktoś z Państwa chciałby pisać od czasu do czasu jako wolontariusz w sekcji komentarze prosimy o kontakt.

- Forum - Odpowiedź - Statystyki - Rejestracja - Szukaj -

www.buffett.pl - FORUM / Spółki giełdowe / Ceramika Nowa Gala
Autor Wiadomość
lokii
Użytkownik
# Posted: 10 Gru 2009 17:33
Odpowiedź 

Kolejna spółka, której się przyglądam. Ma ktoś z Was w portfelu? Niski poziom zadłużenia, płynność... hmm... mogłaby być ciut lepsza, ale nie ma tragedii. Rentowność w ostatnich kwartałach spadła, ale w której firmie nie spadłą :). Zwłaszcza, że przychody spadły relatywnie mało, a jak są przychody, to i rentowność można poprawić. Gorzej, jak przychody mocno spadną, w końcu z pustego i Salomon nie naleje. Nie czytałem raportów, zerknąłem tylko na dane finansowe w rzepie, więc gdyby ktoś bardziej kompetentny i zorientowany w temacie się wypowiedział, byłbym zobowiązany.

fox
Użytkownik
# Posted: 20 Gru 2009 11:38
Odpowiedź 

Na kurs pozytywnie wpływa skup akcji własnych. Spółka może skupić jeszcze ok. 5mln akcji pod warunkiem że starczy pieniędzy z kapitału rezerwowego przeznaczonego na skup (jest go jeszcze sporo). Co do wyników finansowych są naprawdę niezłe jak na te czasy co sprawia że spółka wydaje się dosyć tania zarówno c/z jak i c/wk. Pojawiają się informacje o akwizycji w Mołdawii zobaczymy co z tego wyjdzie. CNG mogłaby wykorzystać własne akcje przy przejęciu. Generalnie w moim odczuciu spółka jest ciekawa, dobrze zarządzana i w czasach poprawy koniunktury może odnotować spory wzrost. Z informacji dochodzących z samej spółki wzrost przychodów jak i zysku spodziewany jest po drugim kwartale 2010. Ostatnio w okolicach 3PLN spore wymiany po ok 1mln sztuk. Może powoli jest to dobra cena do kupowania choć ja bym poczekał na wyniki 4 kwartału, który będzie pewnie słaby i może negatywnie wpływać na kurs.

lokii
Użytkownik
# Posted: 21 Gru 2009 22:11
Odpowiedź 

Przy wyliczeniach DCF (oczywiście uproszczonych, a wstawione dane to bardzo subiektywna interpretacjaD:), też wyszło mi, że okolice 3pln to granica, poniżej której cena jest interesująca. O skupie akcji nie wiedziałem, ale to dobra wiadomość. Chyba przez święta trzeba będzie poczytać raporty i przyjrzeć się bliżej spółce...

Twoja wypowiedź
          Wyłącz BB code *Co to takiego?

» Login  » Hasło 

Wygenerowane przez free forum software miniBB™ © 2001-2010