| Autor |
Wiadomość |
lokii
Użytkownik
|
# Posted: 25 Lis 2009 12:38
Odpowiedź
Co myślicie o spółce Hardex? Na naszej giełdzie raczej świeżynka: branża chwilowo w opałach, co mocno odbiło się na wynikach, ale z drugiej strony niskie zadłużenie, dobra płynność finansowa i niska wycena. Trochę niepewności dodaje fakt, że akcje wyrzuca główny akcjonariusz (BBI), ale może się to wiązać z faktem, że BBI mocno zaangażował się w ratowanie Dudy, pompując w nią duuużo kasy i potrzebuje pieniędzy na doprowadzenie Dudy do stanu używalności. Dodatkowo jest to tzw. "resztkówka" Skarbu Państwa, która ma w tym roku przejść w chętne, prywatne ręce (o ile się takie znajdą). Dywidendę płaciła do tej pory bardzo wysoką, ze względu na stan budżetu i głownego udziałowca, czyli Skarb Panstwa. Jeśli Skarb Panstwa pozbędzie się pakietu, to i polityka dywidendowa się może zmienić (choć nie musi). Jeśli ktoś z Was przyglądał się tej spółce bliżej, zapraszam do wymiany opinii.
|
bolton23
Użytkownik
|
# Posted: 27 Lis 2009 09:22
Odpowiedź
Moim typem jest w tej branży Grajewo (którego właścicielem są Niemcy z 80 % rynku w europie), A poza tym Grajewo jest spółką która jest jakby odpowiedzialna za rynki europy wschodniej - kontroluje rosyjska spółkę.
Ale liderem w branży nie można być wiecznie i coraz bardziej przyglądam się tej spólce
|
lokii
Użytkownik
|
# Posted: 27 Lis 2009 15:16
Odpowiedź
Przeglądając branże oczywiście też zacząłem od Grajewa, ale nie podobało mi się kilka rzeczy (to było jakiś czas temu, więc może sytuacja się zmieniła - nie wiem jak jest obecnie). Po pierwsze: kapitał pracujący wiecznie na minusie i ten minus rośnie bardzo szybko, np. pomiędzy 2007 a 2008 prawie dwukrotnie, gdy w tym samym czasie aktywa są na zblizonym poziomie, a kapitał własny zmalał. Czyli coraz szybciej wydają kaskę w stosunku do tego, co zarabiają. To samo widać na wskaźnikach płynności, które są baardzo kiepskie. Dokładając do tego poziom zadłużenia kapitału własnego i obecną wycenę, odpuściłem sobie. Hardex może i rakietą nie będzie, ale z płynnością i zadłużeniem nie ma problemów. A i wycena jest dużo lepsza niż Grajewa. A jako człowiek konserwatywny, cenię sobie spokojny sen :-).
|
fox
Użytkownik
|
# Posted: 30 Lis 2009 20:06
Odpowiedź
Spółka jest ciekawa i zdrowa od strony finansowej. Problem polega na tym że produkcja płyt pilśniowych to nie to samo co wiórowych. Płyty pilśniowe mają stosunkowo wąskie zastosowanie, właściwie głównie w przemyśle meblowym. Płyty wiórowe wykorzystywane są poza przemysłem meblowym również w budownictwie (grajewo). BBI prawdopodobnie nie widzi już większego potencjału więc pozbywa się akcji (jeśli teoria zaangażowania w Dudę jest prawdziwa to może tam jest potencjał ;)) Na dywidendę nie ma co liczyć bo niebędzie jej z czego wypłacić.
|
lokii
Użytkownik
|
# Posted: 1 Gru 2009 16:26
Odpowiedź
Teoria zaangażowania pieniędzy z Hardexu w Dudę (przez BBI) jest czysto spiskową teorią, bazującą na pobożnych życzeniach :-), aczkolwiek miło by było. Przyznasz, że brzmi dużo lepiej, niż brak potencjału w firmie :))). Na dywidendę nie koniecznie liczę w tym roku (kiepskim) i być może przyszłym. Raczej chodzi mi o generalne podejście do pieniędzy z zysków. Skoro nie mają konkretnych planów i potrzeb inwestycyjnych, miło by było, gdyby (po wyjściu całej gospodarki - w tym HDXu - na prostą) wypłacali nadmiar gotówki. Do tej pory pilnował tego (czy wręcz drenował ich) panstwowy udziałowiec. Jako, że pakiet panswowy HDXu jest przewidziany do sprzedaży, trudno przewidziec, jak to będzie wygladało dalej. Pożyjem, obaczim...
|
Mbut
|
# Posted: 9 Maj 2010 21:38
Odpowiedź
Zastanawiam się nad kupnem Hardexu za parę groszy. To mocno niedoszacowana spółka. Zakładając, że robiłaby po 6 mln. zysku rocznie, to P/E wynosiłoby 4! A jest to przeciętny zysk sprzed kryzysu.
Przeciw: - słabe marże, przeciętne ROE - uzależnienie od eksportu - nieciekawy akcjonariat - zanim zacznie zarabiać normalnie może minąć jeszcze ze 2 lata
Za: - niska cena - nadpłynność - niskie zadłużenie
Jak spadnie jeszcze z 10% to pewnie spekulacyjnie wezmę :)
|
Mbut
|
# Posted: 9 Maj 2010 21:42
Odpowiedź
Przepraszam (korekta)
P/E*P/BV wynosiłoby 4.
|
Mbut
|
# Posted: 9 Maj 2010 21:45
Odpowiedź
P.S. Ma też zdrowe cash flow.
|
lokii
Użytkownik
|
# Posted: 10 Maj 2010 15:13
Odpowiedź
Fakt, do tej spółki trzeba mieć cierpliwość, właśnie ze względu na płynność i zachowanie akcjonariatu (pisaliśmy o tym wyżej). Jak już pisałem, rakietą to HDX nie będzie, ale w dłuższym terminie da zarobić i nie wycofuję zdania. A cena jest dobra...
|