Zapraszamy na forum fanów Warrena Buffetta

Uprzejmie prosimy o dostosowanie wpisów do tytułów tematów. Nie ma głupich pytań - są tylko takie, na które nie potrafimy odpowiedzieć.

Jeśli ktoś z Państwa chciałby pisać od czasu do czasu jako wolontariusz w sekcji komentarze prosimy o kontakt.

- Forum - Odpowiedź - Statystyki - Rejestracja - Szukaj -

www.buffett.pl - FORUM / Spółki giełdowe / Wielton
Autor Wiadomość
bolton23
Użytkownik
# Posted: 23 Lis 2009 17:12
Odpowiedź 

Dzień dobry.

Jestem nowym forumowiczem - mam na imię Andrzej.

Jestem ciekaw co uważacie o firmie Wielton. Moim zdaniem firma ma bardzo dobre perspektywy na najbliższych 5 lat. Uważam tak dla tego że:

1. Posiada w granicach od 20 - 30 % rynku polskiego
2. W Polsce przez najbliższych 5 lat GDDKiA chce zmodernizować 25 % dróg (wanny bedą sie bardzo dobrze sprzedawały).
3. Kolej szykuje przebudowy całej infrastruktury (co za tym idzie trzeba będzie wszystko naczepami dowieźć).
4. Bankructwo 3 największego producenta naczep (po SCHMITZ I KRONE) w Europie - KOGEL (zwolniło sie miejsce, które wielton ze swoja technologia przejmie W co najmniej w 7 %).
5. Gdy w 2008 roku zaczeło robić się cieniutko na rynku naczep wielton wykorzystał moment aby wejść w segment naczep rolniczych (dopłaty do 2013 roku sponsorowane przez UE na wymiane sprzetu rolniczego) oraz zabudowy pojazdów szynowych.
6. Podpisanie kontraktu na rynku rojsyjskim z Holdingiem SUEK (największa kompania węglowa W rosji) na początkowo 10 pojazdów (leczy gdy kontraktu nic nie zawali ruscy będą brać więcej). Brak w rosji tak zaawansowanego producenta naczep a zarazem tańszego od w/w Dwójki z niemiec
7. Bankructwo Polskiego producenta Naczep POL-KON, specjalizującego się głównie w zabudowach kontenerów - Wielton juz przejął chyba 2 handlowców i weszedł w ten segment bo zwolniło się miejsce
8. Rynek naczep sięgnie dna w 4Q 2009 roku.
9. Akcja kredytowa rusza pełna para - więc znajdą się pieniążki.
10. Koniec wojny cenowej wraz z 3Q 2009 roku ponieważ firmy z tej branzy wyzbyły juz sie stanów magazynowyc :).

Przepływy pieniężne z działalności operacyjnej diametralnie sie zwiększyły w porównaiu do 3 Q 2008 roku.

Moim zdanie akcja warta około 10,5 do 11 zł

Jeśli mozecie dodać coś od Siebie chętnie przeczytam

administrator
Admin
# Posted: 24 Lis 2009 10:44
Odpowiedź 

Ta spółka nie leży w dziedzinie moich analiz, ale czytająć co napisałeś widzę tylko laurkę i promocję. Może warto się zastanowić co stanie się, gdy nie bedzie tak różowo jak opisałeś.
Kontrakt może nie wypalić, a bankructwo innych firm z tej branży jest sygnałem ostrzegawczym.

bolton23
Użytkownik
# Posted: 24 Lis 2009 16:47
Odpowiedź 

Może warto się zastanowić co stanie się, gdy nie bedzie tak różowo jak opisałeś.

Dlatego dywersyfikacja produkcji - Maszyny rolnicze, kontenery pod złom oraz zabudowa pojazdów szynowych.

Kontrakt juz jest podpisany, więc moze być tylko lepiej, a głównymi akcjonariuszami są głowni akcjonariusze Pamapolu:

Drugą znaczącą inwestycją Szataniaków jest Wielton. Należące do nich 33 mln akcji największego w Polsce producenta naczep daje im 54-proc. udział w spółce. Papiery niedawnego debiutanta są warte 270 mln zł. Szataniakowie stali się akcjonariuszami Wieltonu niespełna rok temu. W spółkę zainwestowali około 30 mln zł (większość akcji obejmowali po 0,59 zł i 1,2 zł - obecny kurs na giełdzie przekracza 8 zł).

A przyszłość koleji w polsce jest bardzo kalorowna - ponieważ coraz wiekszy nacisk kładzie sie na ekologoczne przewozy a w 2010 do polski wjeżdza DB - z niemiec

fox
Użytkownik
# Posted: 24 Lis 2009 20:24
Odpowiedź 

Przereklamowani są ci akcjonariusze. Spółka chyba tak szybko się nie podniesie z kolan zresztą chyba sami na to nie liczą biorąc pod uwagę jakie cięcia etatów przeprowadzili - pomimo modernizacji produkcji. Nawet c/wk nie jest atrakcyjna.

lokii
Użytkownik
# Posted: 25 Lis 2009 02:10
Odpowiedź 

Nigdy nie miałem tej spółki na widelcu, ale zachęciliście mnie powyższą dyskusją do szybkiego rzutu okiem. Nie czytałem ich raportów, więc nie wiem jakie mają plany na przyszłość, ale patrząc na dane wg "Rzepy" (zwłaszcza dotyczące przychodów i zapasów) też uważam, że z kolan to oni będą bardzo dłuuugo wstawać. Strasznie mocno po nich ten kryzys przejechał (zresztą jak po całym transporcie). Właściwie od której strony bym nie spojrzał, to nie jest to spółka dla mnie...

Twoja wypowiedź
          Wyłącz BB code *Co to takiego?

» Login  » Hasło 

Wygenerowane przez open source forum script miniBB™ © 2001-2010